5 Beers in Rotterdam

Kaapse Brouwers Rotterdam inkom

Rotterdam is in korte tijd één van de hipste steden van Nederland geworden. Voor een weelderig smaakttripje zit je daar dan ook aan het juiste adres! De stad stikt van de hippe cafeetjes en bijna elke zaak biedt een aantal fijne craftbieren aan. Een verslag van een citytrip in 5 bieren.

Kaapse Carrie
Kaapse Brouwers Rotterdam taps

1 | Kaapse Carrie IPA: pop-up-vibes op woensdagmiddag

In een oude havenloods in Kapendrecht, een wijk waar je tot voor een paar jaar niet wilde zijn, ligt de Fenix Food Factory. Deze bruisende plek huist naast tal van kleine Pop-upachtige foodstands (heerlijke Thai!) ook de brouwerij van de Kaapse Brouwers. In het brouwcafé kan je kiezen uit een twintigtal bieren van de tap. Naast een heel divers eigen aanbod bieden de brouwers ook bieren van hun collega’s aan.

Ik koos als eerste de Kaapse Carrie, een amberkleurige IPA van 6,5%. Het biertje heeft wat citrus in de neus, maar dit is zeker niet overheersend in de smaak (zoals ik het graag heb). Door de zachte sprankel, een bitterheid die pas in het midden naar voor komt en een zachtzoete afdronk is het een creatief middagbier, heerlijk om een volle dag mee te beginnen.

2 | Cinema brewers : King Kong

Mijn volgende smaakgerelateerde stop is café De Witte Aap in de Witte De Withstraat. In het centrum van Rotterdam is deze straat een fijn contrast van oude gebouwen en kleine creatieve zaakjes in een wereld van hoogbouw en grote commercie.  Dit café, een aantal jaren geleden door Lonely Planet uitgeroepen tot beste backpackersbar ter wereld, gaat er prat op om een aantal craftsbieren van de tap te serveren.

Ik proefde er het (Amsterdamse) King Kong van de Cinema brewers. Deze creatieve jongens laten zich bij het brouwproces inspireren door klassieke films, in dit geval King Kong uit 1933. Deze tripel heeft een smaak van banaan en kokosnoot. deze elementen maken de tripel zachter, maar ze zijn zeker niet overheersend. Het is een lekkere tripel, zeker in de middenmoot, maar hij mist de stevige afdronk die ik zo apprecieer.

3 | Brouwerij Noordt: Noordt Tripel

Brouwerij Noordt slaagt met zijn tripel beter is in dit opzet.  De afdronk van deze tripel is kruidiger en romiger dan die van King Kong. Mooie afsluiter van een fijn cafébezoek.

Wat heb ik spijt dat ik pas achteraf te weten kwam dat deze Rotterdamse ook een taproom heeft waar je al hun lekkers kan proeven.

4 | Lentebier van Jopen : De lente is in het land

Jopen brouwt sind een paar jaar haar lentebier. De doelstelling was om een frisse, vlotte drinker te brouwen. Op zich is het biertje daarin geslaagd, maar door het gebrek aan neus en body (de koriander komt er niet voldoende door) blijft het hier ook bij. Mogelijk is het lentebier dat normaal gezien hergist op fles, ook iets minder geschikt om op tap te steken. Jopen heeft volgens mij veel betere producten.

Ik was wel onder de indruk van het Grand Café Wester Paviljoen, een grote, drukke kroeg met een oud bruin interieur en prachtige oude foto’s aan de wanden. Ze noemen zich terecht, de huiskamer van de stad.

5 | Op & Top : Concertbier!

Ik weet niet of het de setting was (we gingen naar een concert in podiumcafé Rotown) of de invloed van het moment, maar Op & Top (van de tap) pastte gewoon perfect. Dit lichte biertje (4,5%) van Brouwerij De Molen met frisse, maar niet overheersende citrus/hoptoetsen was voor mij het perfecte concertbier. Niet om achteloos weg te drinken, maar om de ervaring van de avond voller te maken.