Dr. Beer – Big Mama Stout met een zuiders stoofpotje

Dr. Beer Big Mama Stout zuiders stoofpotje

Dr. Beer serveert met een Columbiaanse Frijoles con carne molida een heerlijk bordje zon tijdens deze donkere dagen. Gecombineerd met de Big Mama Stout van NovaBirra vergeet je helemaal de koude.

Winterse temperaturen en smaken

Met zijn mooie ronde smaken is de volmondige Big Mama Stout, een fluwelen stout met cacaobonen, de ideale winterwarmer. De rokerige pasilla pepers en zwarte bonen in het stoofpotje vormen een zwoel geheel met de aroma’s van koffie, karamel en cacao in het bier. We temperen de volheid van het bier door er rijst bij te serveren en bereiken zo een heerlijke citrus nasmaak van de kruiding.

Big Mama, een rijpe dame

Met 8% alcohol hoort Big Mama Stout net tot de club van de Imperial stouts. Dat ze niet zoals de meeste Imperial Stouts een uitbundige smaak en alcohol percentage heeft, zal brouwerij NovaBirra koud laten. Ze kiezen bewust voor een iets zachter en ronder bier dat door zijn dryhopping met Amerikaanse hopsoorten, het toevoegen van hop tijdens de rijping van het bier, en toevoeging van cacaobonen een mooie complexiteit krijgt. Net zoals andere Imperial Stouts is dit bier het lekkerste als je het 2 tot 5 jaar laat rijpen. Wij kozen ervoor een Big Mama Stout van 2 jaar oud te combineren met het gerecht, maar een verse Big Mama matcht natuurlijk ook perfect.

Ingrediënten

Recept

500gr runds- of varkensstoofvlees
1 tot 3 guajillo of pasilla pepers (of een combinatie ervan)
500gr tomaten
1 volledige bol knoflook
1 grote ui
1/2 l kippenbouillon
500gr gekookte zwarte bonen
zout
peper
korianderpoeder of -bolletjes
laurier
komijn
oregano
verse koriander

1. Snij het stoofvlees in stukjes en bak dit aan. Wanneer het vlees mooi bruin kleurt, schep het vlees uit de pan en bewaar de pan met aanbaksel voor een volgende stap.

2. Schroei de pepers, tomaten en knoflook zodat het vel eenvoudig te pellen valt. Pel de ingrediënten zo goed mogelijk en verzamel ze vervolgens in een blender met 15cl kippenbouillon. Voeg de ui in stukjes toe en pureer alles tot een gladde massa.

3. Bak deze groentepasta aan in de pan van het vlees gedurende 10 min op matig vuur. Roer het vlees om in de groentesaus en laat zacht sudderen.

4. Voeg na ongeveer 1,5 tot 2 uur de zwarte bonen toe, laat dit nog 1 uur verder sudderen. Kruid tot slot af naar smaak met zout, zwarte peper, koriander, laurier, komijn en gedroogde oregano.

5. Serveer met een portie rijst en werk af met wat verse koriander. Smakelijk!