5 Beers in Tallinn

Tallinn Skyview old town 5 beers in

Reizen naar Tallinn als beerlover is een zaligheid. Elke bar of restaurant heeft enkele crafts-bieren op de kaart staan en de kwaliteit en originaliteit is waanzinning.

De tijd dat Tallinn overheerst werd door zwalpende dronken Finnen en Britten die hun vrijgezellenavond vieren is lang voorbij. De hoofdstad van Estland is een bruisende stad waar duidelijk ruimte is voor creativiteit en innovatie. En dat proef je!

Virmalised Tallinn F-Hoone Telliviski
Viru beer Tallinn Estonian design house

1 | Niets zegt ‘Welkom in Estland’ zoals Pohjala Vermalised

Laten we beginnen met een classic onder de craftbieren: Pohjala (spreek uit Peuchjela). Deze brouwerij was al te gast op ons eerste Meugfestival in 2016 en spreidt een enorme creativiteit tentoon in het ontwikkelen van nieuwe bieren. Ook deze Vermalised IPA voldoet aan alle eisen!

Vermalised is een van de meest gedronken IPA’s in Tallinn en dat is terecht: het is een prima bier. Deze IPA gebrouwen met een blend van Amerikaanse hopsoorten heeft een krachtige hoppige smaak met stevige afdronk. Uiteraard mogen de klassieke citrus-toetsen niet ontbreken, maar, in tegenstelling tot andere IPA’s, blijft de harmonie bewaard en gaan deze niet overheersen. Als dit bier kon spreken zei het ‘Welkom in Estland’.

2 | Viru: Het oog mag ook wat.

Viru is (redelijk commercieel) bier van één van de grootste Estse brouwerijen A. Le Coq (wie ons meer kan vertellen over de oorsprong van deze, duidelijk Franse/Belgische naam, graag). Viru is enkele jaren geleden in een nieuw kleedje gestoken en dat kleedje mag er wezen. het ontwerp is gebaseerd op een 100 jaar oude fles die geïnspireerd was op de vele spitsen die typisch zijn voor Tallinn. Het bier zelf is wat gewoontjes, zonder scherpe randjes, maar best ok.

Mocht je dit biertje willen proberen in Tallinn, doe het dan zeker op het terras van het Estonian Design House. Naast prachtig zicht op de baai en de dokken krijg je je bier in een prachtig geslepen glas.

Polar Monkey Chair Man IPA Tallinn
Early Bird Puhaste Tallinn

3 | Polar Monkey Chain Man: Pop Up!

De laatste drie bieren proefde ik in Telliskivi. Deze oude industriële buurt is de laatste jaren uitgegroeid tot verzamelplaats van alles wat creatief en hip is. In de zomer popt KONTEINER hier op. Deze mikmak van restaurantjes en kleine craft-shops straalt echt zomer uit.

De Chair Man (van de Finse brouwerij Hartwall) past perfect in dit plaatje. Het is een IPA die fris parelt in de zon. Gehopt, maar geen al te sterke bitterheid. Hij past mooi bij Aziatische take away.

4 | SIP Beer Shop Pühaste Early Bird

Iets verder vind je de SIP Beer Shop. Het aanbod hier is overweldigend. Een breed gamma, met zelfs een 50-tal Belgische bieren, in een frisse, lichte omgeving die puur en Scandinavisch aandoet.

De Early Bird, een New England IPA, was heerlijk troebel geel in het glas, met de kenmerkende tropische toetsen en lichte bitterheid. Zeer harmonieus en smaakvol. Dit bier, gemaakt in samenwerking met een de Noorse brouwerij Lervig, werd ook gepresenteerd op de tap take-over in augustus in de Antwerpse Beerlovers Bar.

F-hoone Bar Tallinn Telliviski

5 | Pohjala F-Hoone: wanneer plaats en bier samenkomen

Zonder twijfel de meest fijne plek in Telliskivi is restaurant F-Hoone (“Hangar F”). Deze plek brengt alles wat goed is aan de hipster-cultuur samen: creatieve architectuur en redesign in een authentieke omgeving, originele goedkope kwaliteits-fastfood en heerlijke craftsbieren. Jammer wel van de overdaad aan baarden 😉

De F-hoone Passionfruit Session IPA is exclusief voor dit restaurant gebrouwen. Het is een heel toegankelijke troebele IPA met een goed evenwicht tussen hoppige bitterheid en citrus (passievrucht).  Iets minder krachtig dan de Vermalised en veel fruitiger.