BelRoy’s Cocktail van de maand: Gin Punch

Punch is de eerste incarnatie van wat we nu ‘cocktail’ zijn gaan noemen en de grondlegger voor vele klassieke recepturen (Van een Cobbler tot Mojito, van Tom Collins tot Caipirinha). Het is een combinatie van een spirit, citrus, zoet en kruidig en water. BelRoy’s Bijou maakt er graag de cocktail van de maand van voor Meug Magazine.

Belroys Gin Punch 3
Belroys Gin Punch 2

Ben Belmans en Dieter Van Roy, twee Antwerpse bartenders met een indrukwekkende reputatie in binnen- en buitenland, slaagden met BelRoy’s Bijou glansrijk in hun opzet om de bar te creëren waar je elke dag wil zitten. Het aanbod: exclusieve spirits, fijne wijnen en bieren en uiteraard verrassende cocktails met een persoonlijke twist.

Meug wist het meteen: we willen de passie van deze mannen delen. En zie hier: hun eigen rubriek, met elke maand een juweel van een cocktail uit hun shaker. Maak hem zelf thuis, en ga nadien in de bar proeven hoe ze hem daar maken, en sta versteld van de kunst van de bartender!

Gin Punch

Het recept voor een basispunch kan niet eenvoudiger zijn, en is makkelijk te onthouden met dit ezelsbruggetje:

‘One of strong,

two of sweet,

tree of sour,

four of weak’

Supersimpel om te maken dus, zeker in grote volumes. Het was en is beschikbaar voor iedereen en de rijken konden zich onderscheiden van het plebs door het gebruik van speciale kruiden. Nootmuskaat is zo’n voorbeeld dat overal te vinden is, maar vroeger een teken van rijkdom was.

Waar de naam ‘punch’ vandaan komt is niet helemaal duidelijk. We weten zeker dat het begon, zoals zoveel drankverhalen, bij zeelieden ergens in de buurt van India (begin 1600). Er zijn tal van verhalen dat Punch afgeleid is van een Hindi woord dat ‘5’ betekent, naar het aantal ingrediënten. Maar een punch kan ook vier, zes of meer ingrediënten hebben. Waar we wel zeker van zijn, is dat het woord voor het eerst voorkomt in een brief van 28 september 1632 van de hand van Robbert Adams (die toen in India gestationeerd was voor de Britse East India Company). Het eerste geschreven receptuur staat op naam van Johan Albert de Mandelslo, een Duitser die in 1638 in Surat werkte en beschreef dat de locals er iets dronken op basis van Aqua Vitae, rozenwater, citroensap en suiker.

De Britten brengen de punch naar Europa. Eerst wordt er ‘arrack’ (een typisch palmdistillaat uit de streek van Java en Sri Lanka) gebruikt als basis, maar al snel stapt men over naar de meer Europees toegankelijke distillaten; jenever, rum & brandy.

In tal van klassieke cocktailboeken kan je info over punch terug vinden (van Jerry Thomas tot Harry Johnson), maar de meest diepgaande info is te vinden in Punch van David Wonderich, een waar cocktailhistoricus (2010) en The Flowing Bowl (1892) van The Only William. Een alternatief voor enkele uren leesplezier is aan de toog van Dieter komen hangen in BelRoy’s Bijou, want die vertelt je er alles over bij een goed glas!

Punch is een ideale drank voor tijdens je feest. Je kan het makkelijk op voorhand klaarzetten en gewoon over ijs serveren als je gasten toe komen.

Wij kozen voor een gin punch variant. Fris en fruitig door de gin en ananas, winters door de sherry en chocolade. De oleo saccharum is een heel klassiek punch ingrediënt, op basis van citruszeste en suiker.

De Oleo Saccharum

  1. Doe 50g citroen zeste (van onbehandelde citroenen !) in een grote kom, strooi daar 350g suiker over. De suiker trekt de olie uit de zestes.
  2. Laat dit gerust maar een nachtje staan.
  3. Voeg vervolgens 400ml groene thee toe, zodat de suiker helemaal opgelost is.
  4. Zeef het geheel zodat de zestes er uit zijn, et voila.
  5. Koel bewaren en blijft zeker een 3 tal weken ok !

 

De BelRoy’s London Dry Gin is een product van de masters achter Belroy’s Bijou. Een heerlijke gin gemaakt om nog heerlijker cocktails mee te produceren. Benieuwd naar deze gin?

Proef hem op Meug Tastingfestival op 24/2 in het Zuiderpershuis! En ook de rum en vodka en de bottled cocktails die BelRoy’s onlangs lanceerde – topproducten die je aandacht verdienen!

Ingrediënten

Recept

30 ml | Belroy’s London Dry gin
15 ml | Gonzalez Byass Amontillado sherry
30 ml | limoensap
30 ml | Oleo Saccharum
8 druppels Fee Brothers Chocolate Bitters
25 ml | ananassap*

De cocktail

Schenk alle ingrediënten over crushed ijs in een feestelijke tumbler. Een punch mag overdadig gegarneerd worden met seizoensfruit. En genieten maar!

Belroys Gin Punch