BelRoy’s Cocktail van de maand: Suffering Bastard

De Suffering Bastard is een echte classic met een goed verhaal. Hij kreeg zijn naam dankzij Joe Scialom, de Suffering bar steward  van The Long Bar in het Shepheards hotel in Cairo. BelRoy’s Bijou maakt er graag de cocktail van de maand van voor Meug Magazine.

Belroys Suffering Bastard 1
Belroys Joe Scialom
Belroys Suffering Bastard 3
Belroys Suffering Bastard 5

Ben Belmans en Dieter Van Roy, twee Antwerpse bartenders met een indrukwekkende reputatie in binnen- en buitenland, slaagden met BelRoy’s Bijou glansrijk in hun opzet om de bar te creëren waar je elke dag wil zitten. Het aanbod: exclusieve spirits, fijne wijnen en bieren en uiteraard verrassende cocktails met een persoonlijke twist.

Meug wist het meteen: we willen de passie van deze mannen delen. En zie hier: hun eigen rubriek, met elke maand een juweel van een cocktail uit hun shaker. Maak hem zelf thuis, en ga nadien in de bar proeven hoe ze hem daar maken, en sta versteld van de kunst van de bartender!

Suffering Bastard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in Caïro heel wat Britse soldaten. De officieren hadden in een mum van tijd alle kwalitatieve dranken opgedronken en schakelden gedwongen over op minder kwalitatieve dranken, die ook tot ergere katers leidden. Joe Scialom, goed van hart zoals elke bartender (vraag maar aan Dieter, Dries, Ben en de rest van de crew in BelRoy’s Bijou) zocht een oplossing. En wie zoekt, die vindt!

Hij kon via via terug aan kwalitatieve spirits komen en maakte een cocktail met een alcoholische basis van gin en brandy. Hij voegde de geneeskundige kracht van limoen en Angostura bitter toe en lengde aan met ginger ale. De legende wil dat ettelijke liters Suffering Bastard richting het front gingen om zo het moraal van de Britse troepen onder leiding van Montgomery op te krikken en uiteindelijk Rommels Duitse troepen te verslaan.

Joe Scialom, the international barman of mystery, is geboren in Cairo in 1910. Hij was een jood met Italiaanse roots. Als chemicus werkte hij voor de Lever broers in Soedan, waar hij na zijn uren cocktails mixte voor de collega’s en zo verliefd werd op bartending. In 1939 begon hij als bartender te werken in het Shepheards hotel in Cairo. Daar bouwde hij een aardige carrière op, zelfs toen tijdens de Egyptische revolutie in 1952 het hotel beschadigd raakte, bleef hij er werken. Door zijn goede band met de Britten wordt hij uiteindelijk opgepakt, en het land uitgewezen door het regime van Nasser.

Omdat hij zo gekend en geliefd was bij het Britse en Westerse publiek, zoekt Conrad Hilton hem op om de bar van een nieuw hotel in Puerto Rico mee op te starten. Conrad wou een barman die even beroemd is als de mensen die er komen, en Joe was dat soort rockster van de bar. Niet veel later trekt Joe naar het Hilton hotel in Havana, dat een jaar later in 1959 vernield wordt door Castro tijdens de Cubaanse revolutie. Nadien werkte hij ook nog in London, Parijs, Manhattan, Khartoum, Johannesburg, Algiers.

Een echte legende van de bartending-wereld dus, en zijn signature drink mag dan ook niet ontbreken als Meug cocktail van de maand.

Ingrediënten

Recept

45 ml | Belroy’s Vodka
30 ml | citroensap
20 ml | veenbessensap
15 ml | aqua faba
25 ml | rozemarijn-siroop*

De cocktail

1. Vul een highball glas met ijs en voeg toe:

2. 25ml Jenever.

3. 25ml Cognac.

4. 15ml vers limoensap.

5. 15ml Demerara suiker (dit is een suiker uit Guyana.Je kan perfect een ongeraffineerde rietsuiker gebruiken, 1 op 1 opgelost in water) .

6. 8 druppels Angostura bitter.

7. 70ml ginger ale.

8. Garneer met een schijfje komkommer, appelsienzeste en een munttopje.

Belroys Suffering Bastard 8