Dr. Beer – Crime Passionnel met een crimineel lekker stukje kabeljauw

Dr. Beer heeft zonet de perfecte misdaad gepleegd: hij creëerde een smakelijk huwelijk tussen Amerika en Japan. Vandaag serveert onze dokter Crime Passionnel – een heerlijke Amerikaanse IPA – met verse kabeljauwfilet, gemarineerd en afgewerkt met typische Japanse smaken.

Verliefd verloofd getrouwd

Crime Passionnel is een Amerikaanse IPA die een en al passie uitstraalt – iets wat een noodzaak is in een geslaagd huwelijk. Het uitbundige fruitaroma van het bier neigt naar de smaak van passievrucht en gaat uitstekend samen met de zachte aroma’s van kabeljauw. De gemarineerde vis en de krachtige saus breken de bitterheid van het bier net voldoende en pairen netjes samen met de toetsen van biscuit in de mout.

Wanneer je het bier samen met het gerecht degusteert, merk je meteen een zachtere hopbitterheid en ervaar je zelfs hinten van sinaasappel.

Passionele misdaad

Crime Passionnel is in de bierwereld gekend als een Amerikaanse IPA, met een toevoeging van tarwe om de kenmerkende hopbitterheid wat te verzachten. Je kan het dus ook als een tarwebier definiëren. Het bier kan je het best omschrijven als een droog, bitter bier met een lichte body en een uitbundig fruitig hoparoma, waarbij je meteen aan passievrucht denkt. Het fruitig aroma werd verwezenlijkt door negen verschillende hopsoorten toe te voegen aan het recept.

Crime Passionnel heeft een alcoholpercentage van 7,5% en is een kindje van brouwerij De Dochter van de Korenaar.

Ingrediënten

Recept

Kabeljauwfilet
Shiitake paddenstoelen
Enkele teentjes knoflook
Lente-ui als afwerking
1,5 tl | arachideolie

De marinade
Mirin (zoete rijstwijn)
Sojasaus

Mistpasta

De demi-glace
1 kg | rauwe groenten
– 1/3 zoete groenten zoals wortelen, ui en rode biet
– 2/3 hartige groenten zoals bloemkool, broccoli en courgette
15 gr | tomatenpuree
1,5 tot 2 l | warm water
0,5 tl | pectine
Optioneel: agar agar

1. Maak de avond vooraf een marinade van enkele eetlepels mirin, sojasaus en een beetje misopasta. Smeer de kabeljauwfilet hiermee in en laat een nachtje trekken in de koelkast.

2. Maak de vegetarische demi-glace door de groenten met de mandoline te schaven. Plaats de gesneden groentjes in de ovenschaal en smeer ze in met de tomatenpuree. Bak dit vervolgens in een voorverwarmde oven van 150°C totdat alles mooi bruin is. Roer de groentjes elke 20 min goed om.

3. Wanneer de groentjes bruin zijn aangebakken, voeg het warme water toe, roer om en plaats opnieuw in de voorverwarmde oven. Zeef na 45 min tot er enkel nog een bruine vloeistof overblijft. Dik deze vloeistof in met een halve theelepel pectine en indien je wil wat agar agar.

4. Snij de shiitake paddenstoelen in schijfjes en plet enkele teentjes knoflook naar smaak. Bak dit samen kort aan in een pan met een theelepel arachideolie. Snij wat lente-ui fijn en gebruik als afwerking.

5. Verwarm een pan met een scheutje arachideolie en laat dit gloeiendheet worden. Schroei de gemarineerde kabeljauwfilet dicht aan beide kanten en plaats vervolgens onder een hete grill van 250°C, gedurende 2 tot 3 min, afhankelijk van de dikte.

6. Serveer alles samen op een mooi bord en geniet!