Whisky Van België op Meug-festival 23/3

Whisky van België vond dat de Belgische whisky’s te weinig aanwezig waren op festivals en tastings overal te lande. Daardoor ontstond het idee die Belgische whisky, waar er intussen heel wat van zijn, de aandacht te geven die ze verdienen. Patrick Ludwich, auteur van het boek ‘De Whiskymakers van België’, zal op Meug zijn met een selectie Belgische Whisky’s. Hij licht toe waarom hij vindt dat Belgische whiskymakers hun plekje verdienen op het festival.

Aanvankelijk werd enkel geopteerd om de Belgische whisky’s te promoten via het inrichten van proefmomenten. Daarvoor moet een mens natuurlijk weten waarover hij spreekt.

Door doorgedreven research kwamen we er al vrij snel achter dat de geschiedenis van de Belgische stokerijen zeker zo oud is dan deze van de Schotse distillers. Alleen werd in België geen whisky gemaakt maar jenever.

Maar what’s in a name, want ook in België werd gewerkt met de beschikbare grondstoffen zoals gemoute gerst, rogge en maïs; zolang je geen jeneverbes toevoegt en het lekkere spul rijpt op eiken vaten, heb je na drie jaar en 1 dag eigenlijk whisky. En als de stoker gewerkt heeft met enkel gemoute gerst, zelfs single malt.

We mogen dus best wel wat chauvinistisch zijn als het over onze stookgeschiedenis gaat, want die gaat veel verder terug dan bij de meeste landen. Zo hebben wij in ons erfgoed bv. de oudste nog bewaarde industriële stokerij van Europa op de plek waar nu de brouwerij/stokerij Wilderen zijn intrek heeft genomen.

De verhalen en de familiegeschiedenissen die deel uitmaken van de diverse stokerijen waren zo interessant dat we al snel besloten dat dit een boek verdiende. Een boek, deze keer niet over de technische kant van whisky, maar over de mensen achter de whisky met hun verhaal, hun geschiedenis en hun passie.

Door het schrijven van dat boek en de gesprekken die gevoerd werden met de gepassioneerde whiskymakers van België, leer je ook meer over de strijd die sommigen nog steeds moeten voeren om voet aan de grond te krijgen in die Belgische markt.

Ik ben dan ook blij dat ik van de organisatie van MEUG een stokerij in de spotlight mocht zetten. Ik heb gekozen voor Wave Distil uit Gembloux. Een jonge stokerij nog, met roots in Frankrijk. Voor velen geen Belgische whisky omdat deze jonge stoker de zakelijke beslissing neemt zijn spirit bij een vriend in Frankrijk te stoken en daar te laten rijpen. Voor sommigen is het dan Franse whisky. Voor mij is het echter Belgische whisky, want de stoker van dienst heeft de Belgische nationaliteit en de spirit komt na rijping terug naar België en wordt hier gefinished en gebotteld. En het resultaat mag gesmaakt worden.

Op onze stand kan je hem dan ook komen proeven. Kom langs en proef de Skot’Tiche, een pure malt en de August 17th in 3 jarige, 5 jarige en 7 jarige versie, waarbij de laatste twee gelimiteerde single malt single casks zijn in een zeer beperkte oplage van enkele honderden flessen.