Fiddichside Inn – Joe Brandy

Meug Joe Brandy Fiddichside Inn

Helaas is niet alle nieuws uit de wereld van de betere dranken goed nieuws. Afgelopen weekend is een Schotse legende heengegaan. Joe, de barman van de Fiddichside Inn in Craigellachie is na een korte periode van ziekte op 86-jarige leeftijd overleden.

Joe was geen grote naam in de whiskywereld, maar wel een grote meneer. Als je hem een keer ontmoet had, vergat je hem nooit meer. 2 jaar geleden, in april 2015, mochten een paar Meug-mannen hem ontmoeten tijdens een Schotland-trip. Vlak voor het bezoek hadden we al wat tijd doorgebracht met Tatsuya Minagawa in de Highlander Inn, een al even iconische bar. We schreven toen het volgende over ons bezoek aan de Fiddichside Inn voor Whisky Passion-magazine:

“Als we willen vertrekken, raadt Tatsuya ons nog aan om iets verderop in de straat de Fiddichside Inn te bezoeken. Niet echt een whiskybar, maar wel een plek die je moet gezien hebben. Deze bar werd decennia lang uitgebaat door Joe en zijn vrouw. Joe is nu helaas nog alleen, maar de bar is nog steeds dezelfde. 15m² groot, met een grote toog die de ruimte in twee deelt. De selectie is eenvoudig: 2 soorten bier en een 15-tal single malts (alle grote namen). Er is hooguit plaats voor 15 of 20 klanten, als ze heel dicht bij elkaar gaan staan. En Joe staat achter zijn toog; hij is ergens in de 80, mompelt zachtjes als je iets bestelt en zucht met een kwinkslag als je iets van het bovenste rek wil, waardoor hij zijn ladder op moet. De rekening wordt gemaakt op een blad papier. Aan de toog: een oude vriend van Joe, die hier al sinds de jaren 50 zijn dagelijkse biertje komt drinken, en twee locals. Authentieker dan dit vind je nergens meer, en helaas zal ook deze plek op termijn verdwijnen, als ook Joe er niet meer is. Laat ons hopen dat hij hier nog vele jaren kan schenken.”

De Fiddichside was het soort bar waarvan je helaas weet dat ze enkel nog bestaat omdat iemand ze koppig laat blijven bestaan. Het soort plek dat steeds zeldzamer te vinden valt, waar geen enkele vorm van stress, profileringsdrang, haantjesgedrag of pretentie aanwezig is. De Fiddichside Inn was Joe, en Joe was de Fiddichside Inn. We zijn er maar een keer geweest, maar het zal altijd blijven steken dat we niet meer kunnen teruggaan.

Rust zacht, Joe. Hopelijk zijn er in de hemel nog zingende zeebaarzen die jou en Dorothy doen lachen.

Ken jij nog van die iconische bars, hier in Vlaanderen, Nederland of eender waar ter wereld? Laat het ons weten!

Fiddichside Inn 2

Contact

Tags:
, ,