BelRoy’s Cocktail van de maand: Rose Garden

Toen de Meug-mannen afgelopen zomer voor de eerste keer BelRoy’s Bijou binnenstapten, was er sprake van een lichte coup de foudre. Niet alleen doet het warme interieur je twijfelen of je niet in je eigen woonkamer zit, je proeft ook letterlijk de passie die in elke cocktail gemixt wordt.

Belroys - Rose - Garden3
Belroys - Rose - Garden9

Ben Belmans en Dieter Van Roy, twee Antwerpse bartenders met een indrukwekkende reputatie in binnen- en buitenland, slaagden hier glansrijk in hun opzet om de bar te creëren waar je elke dag wil zitten. Het aanbod: exclusieve spirits, fijne wijnen en bieren en uiteraard verrassende cocktails met een persoonlijke twist.

Meug wist het meteen: we willen de passie van deze mannen delen. En zie hier: hun eigen rubriek, met elke maand een juweel van een cocktail uit hun shaker. Maak hem zelf thuis, en ga nadien in de bar proeven hoe ze hem daar maken, en sta versteld van de kunst van de bartender!

Rose Garden

De Rose Garden is een echte Bijou classic, gecreëerd door Dieter in oktober 2016. Een klassieke Cosmopolitan (vodka, triple sec, limoen en veenbessensap) knipoogde even naar Dieter en gaf hem de inspiratie voor deze typische herfstcocktail. Vodka en veenbessensap zijn gebleven. De persoonlijke accenten komen hier van zelfgemaakte rozemarijnsiroop (druivensap ingekookt met rozemarijn), citroen en aqua faba.

Aqua faba is het vocht van kikkererwten uit blik. Je kan het in de veganistische keuken gebruiken als eiwitvervanger. Voordelen zijn dat het ‘fluffier’ wordt dan echt eiwit als je het opklopt, en minder smaak nalaat.

Aqua faba is een vrij recent ontdekt ingrediënt; Joel Roessel, een Franse tenor, experimenteerde er voor het eerst mee in 2014 en schreef er over op zijn blog Revolution Vegetale. Verschillende amateurchefs gingen er mee aan de slag en maakten de erg complexe toepassingen van Roessel toegankelijker en makkelijker verwerkbaar. Zo ontstond een positieve hype, en zelfs een echte community, die de naam aqua faba bedacht.

Voor BelRoy’s is aqua faba een ideaal ingrediënt: aangezien ze ook houmous serveren als snack, betekent dit dat ze het vocht van de kikkererwten niet meer moeten weggieten: minder afval is altijd goed! En het maakt de creatie van ‘vegan cocktails’ mogelijk.

Ingrediënten

Recept

45 ml | Belroy’s Vodka
30 ml | citroensap
20 ml | veenbessensap
15 ml | aqua faba
25 ml | rozemarijn-siroop*

De cocktail
1. Shake alle ingrediënten zorgvuldig gedurende 15 seconden.

2. Strain in een mooie coupette.

3. Werk af met een takje rozemarijn, gedroogd citroenwiel, een versneden citroenzeste en een violetje.

*Rozemarijnsiroop
1. verwarm 750ml druivensap en 80g rozemarijn gedurende 25min op 60°.

2. Verwerk vervolgens tot een “simple sirup” door een zelfde hoeveelheid suiker in een zelfde hoeveelheid druivensap op te lossen.

Belroys - Rose - Garden13