Dram 242 – Lebbeke

dirk_dram242_169
Interieur Dram 242 whisky

Lebbeke. Een dorpje zoals zovelen in Vlaanderen, een beetje verloren tussen Dendermonde en Aalst. Jean-Marie Pfaff werd hier geboren. Maar veel belangrijker: je vindt hier een van de tofste whiskyshops van het land.

Dram 242 is het kindje van Dirk Verleysen, IT-expert, maar vooral een whiskyliefhebber in hart en nieren, die van zijn hobby een beroep maakte. Dat maakt dat je altijd een fijn gesprek met hem kan voeren over whisky. Laat hem gerust een suggestie doen, als je zelf niet weet wat te kiezen, je zal het je niet beklagen. Zijn kleine shop is een plek waar je nog echt iets kan ontdekken, zijn selectie is eigenzinnig en spannend. Je kan hier ook altijd wel iets proeven, want naast de shop heeft Dirk hier ook een zeer welvoorziene whiskybar geïnstalleerd, met meer open flessen dan je je kan inbeelden.

Dram 242 specialiseert zich in onafhankelijke bottelingen. Hier vind je nog flessen van bottelaars die je op weinig plekken in België zal vinden. Dirk heeft ze bijna allemaal zelf geproefd en goed bevonden, anders komen ze niet op de rekken. Dat maakt ook dat je er van op aan kan dat je hier zeker iets naar jouw meug zal vinden, of je nu een ervaren whiskyproever bent of een beginnende ontdekker.

Dram 242 werd in 2015 op het International Whisky Festival in Gent verkozen tot beste whiskyshop van België. Door het brede publiek, welteverstaan, en die prijs was niet gestolen. Naast de shop en de bar kan je hier ook zeer regelmatig terecht voor degustaties, al dan niet in samenwerking met lokale whiskyclub Templars of the Malt. Die tastings zijn er voor iedereen: soms voor beginners met instapwhisky’s, maar dikwijls ook gespecialiseerde tastings met flessen die je elders misschien nooit meer te proeven krijgt. In november plant Dram 242 op 17/11 een Grand Master’s Choice-tasting, deze keer met als thema ‘nieuwe bottelingen’. Voor 30 euro (20 euro voor clubleden) krijg je 6 nieuwe releases te proeven, met deskundige uitleg. Zeker een aanrader.

Dram 242 is ook een graaggeziene gast op whiskyfestivals overal te lande. Dirk brengt altijd een prachtige selectie open flessen mee uit zijn bar, die je dan aan zeer aangename prijzen kan degusteren. Op Meug 2017 was hij een van de blikvangers, zeker omdat hij ook een zeer speciale botteling lanceerde: een 100% Belgische graanwhisky van 9 jaar oud, gemaakt bij Braeckman en speciaal voor Dram 242 gebotteld. Een mooie primeur!

Als je dus in de buurt van Aalst of Dendermonde passeert, loop dan zeker even binnen bij Dram 242, en doe de groeten van Meug. Je zal als een koning ontvangen worden! Ook als je niet Jean-Marie Pfaff bent.

Extra informatie

Dram 242 – Opwijksestraat 242 – 9280 Lebbeke

Woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 12.30 tot 19.00 uur

Contact