Van Dyck & Van Dyck – De Smaakadvocaten S1#3 – Patrick Nijs

Wijn maken in België?! Moet je daar niet een beetje gek voor zijn?

Patrick Nijs is niet enkel wijnmaker, maar vooral ook wijnbouwer. Wat hem betreft mag je zelfs gewoon ‘boer’ zeggen, want 90% van het werk dat in zijn wijnen kruipt doen Patrick, zijn assistente Helen en zijn kompaan Aaron op het veld. 

Meer dan 10 jaar geleden plantte Patrick de eerste wijnstokken van zijn Wijnfaktorij in Maaseik. Enkele jaren later voegde hij er een tweede, derde, vierde en vijfde wijngaard aan toe, op de Houwaartseberg (Tielt-Winge) en in Rumst. 

Wijn màken doet Patrick op een plaats waar je het niet zou verwachten: pal in het stadscentrum van Antwerpen. Dat gebeurt allemaal met de hand, zonder machines, en ook met water en elektriciteit wordt zuinig omgesprongen. Patrick’s wijngaarden zijn volledig vrij van pesticiden en herbiciden en in de wijnmakerij manipuleert hij de wijnen zo min mogelijk. 

De wijnen van de Wijnfaktorij zijn zo lekker dat ze niet enkel in het beste restaurant van België (Hof van Cleve) op de kaart staan, maar ook bij een van de beste restaurants ter wereld: El Celler de Can Roca.

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Jones Foodbar