Barrels of Fun

26/3/2021 | 20u

Barrels of Fun

Cask is king beweren sommige grootheden in de whiskywereld. Daarmee bedoelen ze niet dat een vat het enige is dat de smaak van een whisky bepaalt (de koning heeft nu eenmaal niet overal even veel te zeggen), maar wel dat je nu eenmaal niet naast de invloed van hout op whisky kan kijken.

Volgens de wet wordt een whisky pas geboren als hij  3 jaar oud wordt – pas als hij die 3 jaren in een houten vat gespendeerd heeft mag je hem/haar whisky noemen. Daarvoor heet hij gewoon ‘spirit’; ook mooi, maar net iets minder tot de verbeelding sprekend.

De meeste whisky’s rijpen veel en veel langer; 10-12 jaar is geen uitzondering en heel soms kom je wel eens een echte bejaarde tegen (van pakweg 72 jaar oud, Looking at you, Macallan Lalique).

Age before beauty?

In die lange jaren gebeurt er heel wat met de vloeistof in dat vat. Sommigen worden mooi oud en schitteren in unieke bottelingen, anderen leiden een zwaar leven en verdwijnen anoniem in goedkope blends. Maar allemaal communiceren ze met hun vat en veranderen ze er door. Allemaal worden ze beïnvloed door het vat, door het hout en door de dranken die er al dan niet in zaten voordien.

De geheimen van het hout

In deze tasting gaan we op zoek naar de geheimen van het hout. Waarom worden vaten gebrand aan de binnenkant? Wat is het verschil tussen een bourbonvat en een sherryvat? En hoe komt dat? Hoe weten whiskymakers wat ze kunnen verwachten van een vat als ze er hun kleine spirit-babytjes in te rusten leggen? En hoe beslissen ze nu eigenlijk dat een whisky echt op het toppunt is als ze hem bottelen? (disclaimer: elke whiskymaker beweert dat hun whisky op het absolute toppunt gebotteld wordt, maar geen enkele kan verklaren waarom.)

Brouwers: unite!

Het idee voor deze tasting rijpte (see what we did there) na het proeven van een aantal bieren gerijpt op whiskyvaten; we merkten dat veel brouwers willen experimenteren met rijpingen, maar niet altijd de kennis hebben van hoe hout in de whiskywereld gebruikt wordt, en wat het precies kan bijdragen aan smaken. Laat dit dus een warme uitnodiging zijn aan brouwers overal om zich te verdiepen in de wondere whiskywereld!

We proeven onderstaande 7 whisky’s en verkennen gaandeweg de verschillende houtinvloeden, van virgin oak tot first fill sherry. En nog een stapje verder met amburana-hout.

Inschrijven? Wees snel!

De line-up:

Deanston Virgin Oak
Michters Single Barrel Bourbon
Linkwood 10yo (Dram Mor)
Tullibardine 5yo (Dram Mor)
Glen Grant 22yo (Lady of the Glen)
Kavalan Vinho Barrique Solist
Teeling Amburana Cask

Tickets kan je hier kopen!
Deelname: €42,50 (of €50 incl. verzending)
Samples kan je ophalen bij Meug in Schilde, of laten opsturen tegen verzendingskost.
Deelnemers krijgen later een mail met de juiste link toegestuurd om in te loggen.
Wil je meerdere pakketjes naar 1 adres laten verzenden, dan dien je slechts 1 maal de verzendkost te betalen – kies dan 1 pakket inclusief verzendkost en de andere pakketjes zonder verzendkost en we brengen dit in orde voor je!

Deze tasting zal doorgaan in het Nederlands – this tasting will be held in Dutch.

Samples kunnen enkel naar Belgische adressen verzonden worden!

vrij 26/3 - 20.00u

Online tasting

€42,50 p.p. (€50 incl. verzending)

33 personen