Cath Luyten – TV-maker

Cath Luyten noemt zichzelf in haar jongste TV-programma, Buurman, wat doet u nu?, een halve Nederlandse. Meug gaf haar de kans om het levensgrote cliché (Hollanders hebben geen smaak) te counteren. Ze deed dit met verve!

Even voorstellen…

Cath Luyten Mensen met Smaak

Leeftijd: 40
Kijkt graag naar het frisse groen in de zomer, het goudgele in de herfst.
Luistert graag naar soul & funk!
Leest graag Ilja Leonard Pfeiffer
Meest markante bezigheid: Elke dag tot een feestje proberen maken!
Levensmotto: There’s no way to happiness, happiness is the way

Smakelijke vragen

Wat was je eerste herinnering aan smaak?

Eerste herinneringen zijn, vrees ik, niet de beste. Als kind is er niets ergers dan iets moeten eten wat je niet lust. Nu ben ik gelukkig gemakkelijk op dat vlak, maar de bittere smaak van witloof is me altijd bijgebeleven op een negatieve manier. In tegenstelling tot spruitjes en champignons heb ik die smaak dan ook nooit weten waarderen.

Welke smaak heb je leren appreciëren?

De smaak van vis. Als kind was ik geen fan, maar ik ben opgegroeid in ’n nest waar alles gegeten moest worden en nu, zoveel jaar later, kan ik echt genieten van een dorade. Ik ben mijn ouders ook echt dankbaar voor wat ze me allemaal hebben leren kennen. De oosterse keuken komt daar vaak aan bod. Tajines allerhande!

Wat was je meest ultieme smaakbeleving ooit?

Dat was de eerste slok van een tomatenbouillon van Wouters Keersmaekers van de Schone van Boskoop. In een glazen kubus bovenop de triomfboog van het Jubelpark in Brussel kreeg ik een glaasje met een bijna doorzichtige tomatenbouillon. Koud, met een heerlijke olijfolie drijvend op het sap en de beste basilicum ooit. Voor mij kon tomatenbouillon enkel rood zijn, maar deze was goudgeel. Nooit meer geëvenaard, die smaak.

Van welke smaak word je elke keer blij?

Limoen. Ik zou het dagelijks kunnen eten, gewoon puur. Het is voor mij de smaak van vrijheid, van reizen, van zon, van alleen maar gelukkige mensen.

Wat lust je echt niet?

Niertjes, lever, kop, … alles waar pure vleessmaak aan te pas komt, gaat aan mij voorbij. Niet dat ik geen vleeseter ben, ik ben dol op een goeie entrecote, een steak tartare, maar het voorgaande heeft voor mij een bedorven effect. Daar pas ik voor.

Wat moet iedereen ooit geproefd hebben?

Escargots, ik ben dol op dit ouderwetse voorgerecht. En ik snap dat veel mensen zich laten afschrikken door de slak, maar met ’n goed kruidensausje en perfect klaargemaakt, blijft het een delicatesse.

Wie is voor jou de ultieme mens met smaak met wie je eens iets wil gaan drinken?

Ik wil met George Clooney weleens een Nespresso drinken, of liever nog zijn persoonlijke tequila ‘Casamigos’ leren kennen.

Wat is de laatste smaak die je ooit wil proeven?

Die van stoofvlees met frieten en koude (!) witloofsalade en zilveruitjes. Daar goed mijn buikje rond van eten en dan naar een volgende wereld. Ik zou er vrede mee hebben.