Stéfan Cauwenbergs – Billie’s Bier Kafétaria

Stéfan Cauwenbergs is de man achter Billie’s Bier Kafétaria en Billie’s Craft Beer Fest. We geven hier tickets weg voor dit unieke bier-event in Antwerpen op 2 en 3 december; tijd om de man achter het café en het festival te leren kennen!

Even voorstellen…

Stefan Cauwenberghs

Leeftijd: 44, maar ik voel me 28
Kijkt graag naar De gekke snuiten die Billie trekt.
Luistert graag naar jazz, blues, rock, death metal
Leest graag psychologische thrillers
Meest markante bezigheid: bier, bier en nog eens bier!
Levensmotto: “If opportunity doesn’t knock, build a door”

Smakelijke vragen

Wat was je eerste herinnering aan smaak?

Mijn vader had de gekke gewoonte om aan een nieuw boek steeds te ruiken.  Als kind deed ik dit na.  De geur van een nieuw boek fascineerde me… die gras-, hooiachtige geur.

Welke smaak heb je leren appreciëren?

Je kan stellen dat ik puur door ‘nurture’ bitter en zuur heb “leren” appreciëren.

De belangrijkste aangeboren smaakvoorkeur bij mensen is zoet en dat gold zeker ook voor mij.  Als kind had ik een absolute afkeer van zuur en bitter.

Deze smaken heb ik voornamelijk beginnen appreciëren door me in de bierwereld te smijten.

Wat was je meest ultieme smaakbeleving ooit?

Ik kan enorm genieten van de combinatie van een blauwschimmel kaas met een oude geuze.  Het scherpe van de kaas wordt mooi gecompenseerd door de fris-zurige toetsen van de oude geuze.  Een mooi huwelijk van smaken!!

Van welke smaak word je elke keer blij?

Elke keer dat ik een bier proef dat brouwtechnisch perfect in orde is.  Chemie en poëzie in een glas.

Wat lust je echt niet?

Van thuis uit moest ik steeds alles proeven.  Als kind werd ik daar vaak niet vrolijk van, maar nu ben ik hier wel blij om.  Ik sta dan ook zo wat gekend als “de vuilbak”… er is eigenlijk niet echt iets dat ik echt niet lust!

Wat moet iedereen ooit geproefd hebben?

Een bier dat ikzelf gebrouwen heb. ?

Wie is voor jou de ultieme mens met smaak met wie je eens iets wil gaan drinken?

Goh, wat is smaak? Dat is sowieso al iets persoonlijks.

Ik kan er intens van genieten om met een aantal vrienden bieren volledig te analyseren.

Een paar maanden geleden was ik met Urbain Coutteau (De Struise Brouwers) in Tallinn en we deden niets anders dan elkaar constant te bevragen: wat ruik je? wat proef je?  komt wat je ruikt overeen met wat je proeft?  Heerlijk!

Wat is de laatste smaak die je ooit wil proeven?

De smaak van een heerlijk, dikke russian imperial stout – bourbon barrel aged.

Een tsunami aan rijke smaken die je smaakpalet overspoelen en je tong gegijzeld houden.  Het geroosterde, de chocolade toetsen en moutsmaken die perfect samengaan met de eiktoetsen, het warme van de bourbon en de vanilletoetsen.

Pure poëzie!!